Oldum olası sevmişimdir okumayı, kitapları , defterleri. Hala ne zaman bir kırtasiyeye girsem kaybederim kendimi. Fakat ömrümün en yoğun, en uykusuz ve en yorgun ( fiziken en yorgun ama ruhen en huzurlu ) dönemimde okudum ben hayatımda okumadığım kadar çok kitap. Mavi’nin doğumuyla başlayan bir dönemdi benim için.
Çok ciddi sayıda kitap okudum şu 11 buçuk ay süresince. Ortalama haftada 2 kitap bitiriyordum. Beğendiğim yerlerin altını çiziyor ya da işaretliyorum sadece çizdiğim ya da işaretlediğim yerleri okuyordum. Bazen de ben özetliyordum kitabı.
Bu süre zarfında en beğendiğim kitaplar ve bu kitaplardan can alıcı birkaç cümle:
Akıllı Bebekler Akademisi- M.Semih Sumak / Elçin Gören Sumak
“Çocukların çamuruna şekil verip onları eşsiz birer sanat eserine dönüştürmek ana babaların elindedir. Bunu yapmanın iki temel ön şartı vardır; birincisi çocuklarının potansiyel bir dahi olduğunu bilmeleri, ikincisi bu dehayı açığa çıkarmak için gereken bilgi ve beceriye ulaşacak çabayı göstermeye- hayatlarının oyununu oynamaya- hazır olmalarıdır.”
Bebek İşaret Dili- Yasemin Yusufoff
“Bebeğiniz doğduğunda 100 milyar nöronlu ve saniyede 700 bağlantı kurabilen, Einstein gibilerin yanında gerizekalı sayılabilecekleri bir beyne sahiptir. Mesele, bu akıl almaz potansiyeli öldürmemektir.”
Her Çocuk Üstün Yeteneklidir- Dr. Bahar Eriş
“Doğru model yoktur,çocuğa en uygun model vardır.”
Yürekten Anne Baba Olmak- Kudret Eren Yavuz/ Nur Kutlu
“Bilinçli ebeveynlik yolunda güçlü bağlar kurmak isteyen anne babalar kendilerini geliştirme yolculuğunda ilk adım olarak kendilerinden işe başlamalıdır.”
Bebeğinizin Beyin Eğitimi- Fergus Lowe/ Brigid Lowe
“Sağlıklı bir bebeğin ağlamasının en sık nedeni , öğrenmesi gerekenin ona verilmemesidir. Bırakın bebeğiniz istediği kadar öğrensin; mutlu olduğunu göreceksiniz. Kulağa basitmiş gibi geliyor ancak uygulamak için enerji ve beceriye ihtiyaç var”
Montessori Yöntemiyle Harika Çocuk Nasıl Yetiştirilir?-Tim Seldin
“Montessori, kendini saygın ve yetkin hisseden bir çocuğun, sadece sevgi ve ilgiyle büyüyen bir çocuktan ruhsal yönden daha sağlıklı olduğunu söyler.”
Mahallenin En Mutlu Yumurcağı- Dr. Harvey Karp
“Çocuğunuzun bir oyuncak için saatlerce ağladıktan sonra bu oyuncağı eline alır almaz yere attığını hiç fark ettiniz mi? Bunun nedeni anlayış ve saygı görmeyi, bir nesneden daha fazla istemesidir. “
Mavi ise doğar doğmaz tanıştı kitaplarla. Daha kırkı çıkmadan farklı dokusu olan kitaplara dokunduruyordum o minik parmaklarını.
Doğduğundan bu yana Bebek Dokun Öğren serisini severek okuduk, dokunduk dokularına.
Banyolarımızda da bize su kitabımız eşlik etmeye başladı. Okumanın yeri ve zamanı olmazmış demek ki:)
Mavi 4 aylık olduğunda artık gece uyku rutinimizin bir parçası haline getirmiştik kitap okumayı. Her gece uyku rutinimizi gerçekleştirdikten sonra kitabımızı alıyor ve parmağımla resimleri göstererek okumaya, anlatmaya başlıyorum. Sonra da kitabımızın ön kapağında hangi resim varsa onu öpüyor ve iyi geceler diliyoruz. Mesela Minik Zebra kitabının ön yüzünde Zebra var. Kitabı okuyunca önce ben öpüyorum zebrayı “ İyi geceler Zebra, yarın gece görüşürüz, mutlu uykular” diyorum ve sonra Mavi’ye uzatıyorum. Şimdi artık Mavi de öpüyor ve kitaba bakarak “bidi bidi bit” diyor ve yerine bırakıyoruz beraber kitabı. Tabii bazı zamanlar o kadar çok uykumuz gelmiş oluyor ki Mavi dayanamayıp kitabın ortasında kapatıyor kitabı öpüyor bana uzatıyor öpmem için O zaman yine iyi geceler diliyorum kitabımıza ve yerine bırakıyoruz , sonra hoooop yatak.
Nuri Avcı Çakman’nın kitaplarını beğenerek aldım. Kitabın az sayfalı, resimlerinin büyük ve yazılarının az olması benim için önceliğimdi. Bir de Mavi için alacağım kitapları mutlaka orada önce okuyorum bütün içeriğine bakıyorum. Çocuk kitabı ne de olsa kötü bişiy olmaz demeyin, öcüler vb çok rastladım maalesef
Son dönemde sevdiğimiz kitaplardan biri de tahmin et , acaba bu neymiş tarzı kitaplar. Mesela bir sayfada kedinin kuyruğu gözüküyor sadece, “ Aaaa Mavi, burada ne var acaba “ diyorum ve kitabın arka sayfasını açınca kedinin tamamını görüyoruz ve çok hoşuna gidiyor. Bu sayede hem hayvanı bulmaya çalışması hem sevinci gerçekten de harika benim için.
Müzikli kitapları hep çok sevdik. Artık her sayfayı değiştirdiğinde kendi basıyor ve hem sayfaya bakıyor hem de müziği dinliyoruz
Üç boyutlu kitaplara yeni başladık ve çok sevdik.
Çocuk duyduğunu değil, gördüğünü taklit edermiş. Biz okuyalım ki çocuklarımız da okusun…
Oyuncaktan çok kitaplarla büyüdü oğlum daha ufacık ne anlar diyen çevreme rağmen.Birlikte hep kitap okuduk.Şimdi 9 yaşında olan oğlum okulunda “kitap kurdu belgesi” alıyor ve bunun beni nasıl mutlu ettiğini anlatmam mümkün değil.sizide tebrik ediyorum sevgiler 🙂
iyi günler inci hanım bende 5 aylık hamıleyım ve bebegıme bende boyle kıtaplar okutmak ıstıyorum acaba bu kıtapları hangı aylarda kullandınız