Geçtiğimiz günlerde Hürriyet & Avon işbirliği ile gerçekleşen “Güçlü Kadınlar Konferansı” ile ilgili bir davet maili aldım. Cevabım tabii ki de “Evet” idi. Çünkü söz konusu kadınlarımız güçlü kadınlarımızdı. Kadınlarımız ne kadar güçlü olursa yetişecek evlatlarımız ve dolayısıyla geleceğimiz de o kadar güçlü olacaktı çünkü.
Neler yaşadık neler mi dinledik sizlere özetlemek isterim. Özetlememin yanı sıra yazı olarak baki kalması bile ayrı bir anlam taşıyacaktır aslında.
Konferansın asıl amaçlarından bir tanesi ilham veren hikayeleri daha geniş kitlelere ulaştırmaktı. Haklı bir amaçtı bu. Dizilerde, haberlerde kadınlarla ilgili kötü yaşanmışlıklara inat başarı hikayelerini dinlemek ve bunları yaymaya, cesaret vermeye, kadının aslında ne kadar sağlam ve güçlü olduğunu anlatmaya çalışmaktı amaç.
Konferansta kadın hakları, girişimcilik, sosyal sorumluluk çalışmaları ve fark yaratan kadın hikayeleri ele alındı. Ve güçlü kadın hikayelerini daha fazla kişiye ulaştırmak hedeflendi. Bunun sebebi ise ilham olmaktı. Kadınlar birbirlerinin ilhamı olacaktı çünkü. Çünkü güçlü kadınlar daha güzel bir hayattı.
Konferansta çok önemli kadın konuşmacılardan bizleri, kadınları, kendi hikayelerini dinledik. Türkiye Kadın Dernekleri Başkanı Canan Güllü’den tutun da, Kagider Başkanı Sanem Oktar’a, Alarko Yönetim Kurulu Üyesi Leyla Alaton’a, Samsun Kumköyü İlkokul öğretmeni Dilek Livaneli’ye ve Demet Akbağ’a ve daha da fazlası çok önemli isimler vardı.
Bu kadınlar bizlere neler mi anlattılar:
Kadınların haklarını bilmeleri ve bu hakların peşinde koşmalarının ne kadar önemli olduğunu anlattılar.
Farklı zamanlarda yaşanan başarısızlıklara karşı yeniden ayağa kalkma gücünü kendimizde bulduğumuz ve azmimizi kaybetmediğimiz sürece başarılı oluruz mesajını anlattılar.
Hayalleri hep baş tacı yapmamız gerektiğini anlattılar.
Hele Samsun Kumköyü İlkokulu Öğretmeni Dilek Livaneli’nin bir hikayesi vardı ki hepimizi müthiş etkiledi. Bir öğretmen olarak tüm öğrencilerini ve hatta tüm köyü ışığıyla iyiliğiyle nasıl dönüştürdüğünü anlattı. Öğrencileri ve köy halkı için yaptıkları dünyanın en iyi ilk 50 öğretmeninden biri olması ünvanını kazanmasına sebep oluyor ve ilk defa bir Türk kadın bu ünvana layık oluyordu. “Evren eylemi destekler.” diyerek harekete geçtiğini söyleyen Dilek Livaneli, şunları anlattı bizlere: “Bütün kadınlarda ciddi bir liderlik becerisi olduğunu düşünüyorum. Ben öğretmenliğin içinde liderlik becerileriyle bir şeyler yapmaya çalıştım. Liderlik, kendinin ne kadar üstün olduğunu göstermek değil, karşındakilere ne kadar üstün olduklarını hissettirebilmektir. Ben bunu denedim. Köy kadınlarıyla bir ekip kurmaya çalıştım. Bir köy öğretmeni bunu yapabiliyorsa, iş dünyasındaki kadınlar neler yapmaz? İnsanlar sizi düşündüğünde gülümsüyorsa doğru yolda olduğunuzu düşünüyorum. Etrafınızdaki kadınlara en iyisini hissettirmek için çalışmanızı diliyorum.”
Konferansın sonunda ise Öğretim Görevlisi, Gazeteci, Yazar Dr. Fatoş Karahasan konuşmalardan yola çıkarak hazırlanan ve tüm kadınları harekete geçmeye çağıran Güçlü Kadın Manifestosu’nu okudu.
Manifesto şu şekilde:
Güçlü Kadın Manifestosu
1. Şimdi haksızlıklardan şikayet etmeyi bırakıp haklarımızı bilme zamanı.
2. Bazen kendi tercihlerimiz, bazen de koşullarımızdır yolumuzu tıkayan… Şimdi cesaretimizi toplayıp ilk adımı atma zamanı.
3. Hepimiz başarabileceği en azından 1 şey var. Potansiyelimizi keşfetme ve kendimizi onurlandırma zamanı.
4. Kadınların gücü kalbindekini cömertçe paylaşabilmektir. Şimdi kalbini açma, iyiliği yayma zamanı.
5. “Sen yapamazsın” diye yıllarca kulağımıza fısıldanmış. Şimdi hem kendimizi hem birbirimizi “Yapabilirsin” diyerek yüreklendirme zamanı.
6. Her kadın aslında bir başarı hikayesidir. Kendi hikayemizin kahramanı olma zamanı.
7. Güvenen, azimli, cesur, iyiliği yayan, umut veren kadınlar olarak harekete geçip çalışma zamanı.