Girişimci Kadın Olmak…

Pek tabii bir girişimci olabilirsiniz. Bir kadın girişimci… Biz kadınlar üretmeli ve kendi ayaklarımız üzerinde durabilmeliyiz dimi. Ama hayatımızda öyle dönüm noktaları olabiliyor ki, kendi ayaklarımız üzerinde durmayı bir anda bırakabiliyoruz, benim gibi, o dönüm noktası dünyan herşeyin oluyor, çünkü anne oluyorsun. Ben de anne olduktan sonra istifa edenler kervanına katıldım ve bir yandan da üretmeye yazarak üretmeye devam ettim.
Anne oldunuz istifa ettiniz ama üretmek ve haneye katkıda bulunmak istiyorsunuz…
Emekli oldunuz ama meşguliyetiniz olsun ve para kazanayım diyorsunuz…
Ya da çalışmıyorsunuz ama çalışmak istiyorsunuz, hem de evinizden çalışmak istiyorsunuz…
Ya da üretiyorsunuz, örüyorsunuz dikiyorsunuz ya da tasarlıyorsunuz birşeyler ve bunları hem başkaları ile buluşturmak hem de kazancınız olsun istiyorsunuz…
Sözün özü şu ki hobinizi, fikrinizi, isteğinizi hayata geçirip, bunu işiniz haline getirmek istiyorsunuz. Yani ticaret yapmak, evinizden ticaret yapmak popüler adıyla e-ticaret yapmak istiyorsunuz.

İşte bu yazı tam da sizler için. Geçenlerde Payu Türkiye Pazarlama Müdür Gaye Hanım ile biraraya geldik ve kadın girişimcilere ve kadın girişimci olmak isteyenlere altın tavsiyeleri dinledik.
Hani hepimiz isteriz ama nasıl yapılacağını bilmediğimiz için içimizi bir korku kaplar ve bu korku ertelememize sebep olur ya hayallerimizi. Ertelemeyin, korkmayın, inanın ve kendinize güvenin ve koşun hayallerinizin peşinden her zaman. Altın tavsiyelere başlıyorum, hazır mısınız;)
e-ticaret

1. adım: Ticarete nereden başlayacaksınız. Yani ne satacaksınız.
Öncelikle kime ne satmak istediğinizi iyi düşünün. Bu en önemli, en kritik adım. Çünkü bundan sonra işinizi kurmaya yönelik atacağınız her adımı bu iki faktör belirleyecek; hedef kitleniz kim ve ne satıyorsunuz?
Örneğin bebeklere yönelik organik ürünler satmak istediğinizi varsayalım; burada hedef kitleniz kim? Anneler mi bebekler mi? Cevabı kolay görünüyor değil mi? Anneler elbette; peki hangi anneler? Bunun üzerinde düşündünüz mü?
Organik ürünler mi satıyorsunuz yoksa sağlıklı ve şık bebek kıyafetleri mi satıyorsunuz? Bu sorunun cevabını eksiksiz verebildiğiniz noktada başlamaya hazırsınız. Evet en en kritik madde bu. Ticaretini yapacağınız şey belki sizin hayatınız olacak ve severek yapacağınız bir şey olmalı. Bunu iyi düşünmelisiniz. Severek aşkla yapılan bir iş gibisi yoktur çünkü.

2. adım: Marka seçimi
Marka ismi kolay, akılda kalıcı ve işinizle ilgili olmalıdır. Bebek ürünleri satıyorsanız markanızın bir yazılım firmasını hatırlatmasını istemezsiniz. Içinde tatlılık, sevgi içeren bir marka ismi seçmeniz gerekir. Belirleyeceğiniz marka isminizi her yerde kullanabilmelisiniz. Yani web siteniz için o adres boş olmalı. Buladuğunuz ismi Google a yazdığınız da başka bir site çıkıyorsa olmaz. Size ait, sizinle özdeşleşen ve satacağınız ürünlere uygun bir isim olmalı.Bunun için markanızla web sitesini kuracağınız alan adresi aynı ya da ilintili olacağı için marka seçiminizde kullanmayı planlara ilişkin bir alan adı araştırması yapın.
Logoyu unutmayın!
Logo tasarımları hem keyifli hem de çetrefillidir. Logo tasarımınızı yaparken logoyu nerede ve nasıl kullanacağınızı iyi planlayın.
3. adım: Bir web siteniz olmalı.
Web sitenizin tasarımı elbette önemli ama daha da önemli olan şey elinizdeki insan kaynağı ve sermayeniz. Eğer çok fazla vakit ve zaman ayıramayacaksanız önerimiz hazır site tasarımlarıyla ilerlemeniz yönünde. Diğer türlü istediğiniz tasarımcı ve yazılım ekibiyle çalışabilme şansınız var. Üstelik unutmayın, aynı web sitesini 10 yıl kullanmak zorunda değilsiniz. Işiniz büyüdükçe, ilerledikçe ya da değiştikçe web site tasarımınızı ve içeriklerinizi de buna göre güncelleyebilirsiniz.
4.adım: Içerik
Sattığınız veya satacağınız ürünleri, kendinizi, amacınızı uzun uzun anlatın. Bu elinizde bir kaynak doküman olarak dursun. Sonra yapacağınız pazarlama çalışmaları vb. işlerde bu dokümandan yola çıkarak her türlü içeriği daha kolayca hazırlayabilirsiniz. Içeriklerinizi hazırlarken kendinizi hep müşterinizin yerine koyun; o ne duymak ister, o ürününüzü nasıl anlayabilir sorularını kendinize sorun.
5.adım: Pazarlama ve iş planları
Işte sevimsiz duran ama hayati noktalar. Internette çok çeşitli pazarlama ve iş planı formatları bulabilirsiniz, ama bunlar kafanızı karıştırıyorsa önerimiz en basitten başlamanız. Oturun ve elinize kağıdı kalemi alıp pazarlama ve işiniz için neler yapmanız gerektiğini gerekirse soru cevap olsa bile adım adım yazın. Şununla başlamanızı tavsiye ederiz; “hedef kitleme nasıl ulaşağım?”
6.adım: Hedefler belirleyin.
Hedeflerinizi “gerçekleşmezse öleceğiniz” gibi değil, istediğiniz noktaya mı yoksa bambaşka bir yere mi gidiyorsunuz, bunu görmeniz açısından önemli yol işaretleri olarak düşünün.
7.adım: Ve yasal süreçler…
Geldik en zor konulardan birine. Internetten de araştırsanız eşe dosta da sorsanız yasal konularla ilgili bir şeyleri atlama ihtimaliniz çok yüksek. Bu nedenle mutlaka bir muhasebeci ya da mali müşavirden destek alın.
Unutmayın, işinizi kurmak kolay değil. Düşündüğünüzden ya da umduğunuzdan daha fazla çalışacaksınız, yorulacaksınız ama mutlu da olacaksınız. Çünkü artık kendi işinizin patronu olacaksınız, çünkü artık sevdiğiniz işi yapacaksınız çünkü belki de kazancınız büyüdükçe hayalleriniz de büyüyecek.

Buraya kadar herşey tamam. Ne satacağınızı biliyorsunuz, markanızın ismi de muhteşem, web sitenizi de kurdunuz, logoya da bayıldınız, içerikler dört dörtlük, nasıl satacağınız kime satacağınız planlarınız tamam, e peki ödemeleri nasıl toplayacağım ben şimdi, nasıl başedeceğim diye düşünüyorsunuz dimi, kredi kartı ile ödemek isteyenler olacak ama bir sürü banka var, hesaplar da açık olur mu, tek başıma ödemelerle nasıl ilgileneceğim ve daha bir sürüsü aklınızdan geçenler.

İşte tam da bu noktada Payu Türkiye devreye giriyor. Kısaca bahsedeyim.2011 yılından bu yana Türkiye’de de faaliyet gösteren PayU global bir ödeme kuruluşudur. PayU ürün ve hizmetlerinden sadece tek bir sözleşme imzalayarak ve web sitenizde tek bir entegrasyon yaparak; 7 farklı kredi kartı programına taksit imkanı sunabilir, kredi kartının yanı sıra banka kartı ve havale ile ödeme alabilirsiniz, farklı döviz kurları üzerinden, dünyanın dört bir yanından farklı banka ve kredi kartlarıyla işlem yapabilirsiniz,tek Tıkla Ödeme, Tekrarlayan Ödemeler, BKM Express altyapısı vb. hizmetlerle mevcut müşterilerinize sunduğunuz hizmetin kalitesini arttırabilirsiniz. Çok fazla uzatmıyayım sözün özü şu ki online ödemelerinizde hem zaman hem de maliyet avantajı sağlıyor.

Kendi web sitenizi tarafınıza iletilen entegrasyon paketinde yer alan bilgilerle web sitenizi ödemeye hazır hale getirebiliyorsunuz.

Daha detaylı bilgi isterseniz http://www.payu.com.tr/bizimle-çalışın adresinde yer alan bilgiler doğrultusunda PayU ile çalışabilmeniz için gereken tüm şartlara ulaşabilirsiniz.

Yazım yol gösterici olabilirse ne mutlu bana, belki de bir gün sizin girişimcilik ve başarı hikayelerinizi dinler yazarım;)

Hayallerinizin gerçeğe dönüşmesi dileğimle…

Sevgiyle kalın…

kadin-girisimci

6 thoughts on “Girişimci Kadın Olmak…

  1. Merhaba,
    Bebek işaret dili yazınıza bir yorum yapmıştım fakat yazıyı bulamıyorum. Neden kaldırdığınızı sorabilir miyim? Teşekkürler.

    1. Yazıyı mı neden kaldırdım anlamadım soruyu çünkü yazıya görselleri ekleyip tekrar yayınlayacağım.Sevgilerimle

      1. Evet yazıyı neden kaldırdığınızı sormuştum pek açık olmamış kusura bakmayın. 🙂 teşekkürler, sevgiler

  2. Incı hanim merhaba sizinle bir konu hakkında konuşmak istiyorum bir anne olarak yardiminiza çok ihtiyacım var ama size nasıl ulasicam bilemiyorum

  3. inci hanim kizim 16aylik hergun ise isi bıraksam olmazmi diye dusunurek gidiyorum, aslinda zorlayici bi isim yok cok sukur,memurum,kizim dogdugundan beride evde yapabilcem isler olurmu diye cok dusundum ama bi adim bile gidemedim,kendimde yeterli buldugum ticarete dokebilcegim bi yonum yok.siz nasi isi biraktiniz simdi ne is yapiyorsunuz,nasi kazanc sagliyorsunuz?dusuncelerinizi paylasirsaniz cok sevinirim,hadi olayim bnde girisimci olayim evde oturup para kazanayim kazanayimda nasi? inci hanim nasi olyo bu isfikirlerinizi bekliyorum,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir