Geçenlerde kızımın dişlerini fırçalayacağım ve diş macununu aldığımda küflendiğini gördüm ve salona koşarak gittim resmen “Özgüüüür, Mavi’nin diş macunu küflenmiş” diye sevinçle müjdeli haberi vermeye. Benim tepkim abartılıydı eşim de güldü geçti zaten, beni çok iyi tanıdığı için. Buna sevinilir mi, evet sevinilir. Çünkü bu ne kadar doğal olduğunun en önemli göstergesidir. Birkaç ayda diş macunu küfleniyorsa ben sevinirim, bir düşünün bakalım kullandığımız diş macunları yıllarca dursa bile küfleniyor mu hiç? Cevabı ben vereyim hayır. Çünkü kimyasal bombardımanında oldukları için tabiki de hayır. Söz konusu çocuklarımız ise durup düşünüyoruz. Onlara gözümüz gibi bakarken, niye kimyasal ya da katkılı şeylerle muhattap edelim ki. Hele ki söz konusu diş sağlığıysa, diş fırçalamak evet çok keyifli çok eğlenceli ama tükürme, macunu yememe ve ağız çalkalama alışkanlıkları daha doğrusu becerileri yok ki, bu zamanla kaslarının elverdiği sürece gelişecek ve öğrenilecek bir durum çünkü. Emecekler diş fırçasının üzerindeki o macunu, yalacaklar ve dahası yiyecekler, bunda yapacak bir şey yok. Çünkü önemli olan ağız sağlığı ve diş fırçalama alışkanlığını kazanmaları.
Kızımın dişleri yeni çıkmaya başladığı dönemlerde, gece uykusu rutinimizin bir parçasıydı ağzını dişlerini temizlememiz. Yarım çay bardağı ılık suyun içerisine azıcık karbonat koyar, karıştırır ve gazlı bezi parmağıma geçirip, o suyun içerisine hafif hafif batırıp ağzının içini, dişlerini, diş etlerini temizler, masaj yapardım. Kızım yürümeye ve eliyle bir şeyleri kavramaya tutabilmeye başladığı zamanlarda, bir yaş civarı başladık diş fırçalamaya. Diş fırçalama alışkanlığı kazanabilmesi ve diş fırçalamanın eğlenceli bir şey olduğunu düşünüp bunu sevebilmesi ve ömür boyu diş fırçalamanın keyifli olduğunu yaşayabilmesi için oyun gibi yapıyorduk. Bir diş fırçalama şarkısı eşlik ediyordu seremonimize;)
işte bu üç şarkı eşlik ederdi bize diş fırçalama seremonilerimizde. Önce ben fırçalardım kızımın dişlerini sonra sıra sende derdim ve kızım başlardı fırçalamaya sonra da sırayla bebeklerinin dişlerini fırçalardık, onların da dişleri çürümesin, temiz olsun dimi ama:)
Diş fırçası seçimi de hassas bir konu. Sonuçta ağızlarına alıyorlar, ısırıyorlar, herhangi bir kopma vb durumu olmaması önemli, belki de en önemlisi o kadar hassas dişlerinin ve minelerinin çizilmemesi. Dişlerini aşındırması ve sert olursa acıtma vb gibi bir durum yaşaması çok kritik, belki de tüm hayatı boyunca diş fırçalama alışkanlığını etkileyecek bir durum. Küçücükken dişlerini fırçaladığında kanama, acı vb yaşayan çocukların büyüdüklerinde de o yaşadıkları anlar sebebiyle düzenli bir diş fırçalama alışkanlığının olmadığı örneklerini duyuyoruz görüyoruz hepimiz.
Aslında bu alışkanlığın kazanılmasında en en önemli faktör rol model olarak kabuyl edilen bir ebeveynleriz. Çünkü çocuklarımız bizim aynamız. Kitap okumayan bir ebeveynseniz “çocuğum neden kitap okumuyor” deme hakkınız yok, diş fırçalamada da aynı şekilde. Çocuğunuz sizi görecek şekilde fırçalayın hep dişlerinizi, zaten sizi taklit etmeye başlayacaklardır hemen, sizin tek yapmanız gereken bunun ne kadar keyifli ve önemli olduğunu hissettirmek ve çocuğunuza yol göstermek bu konuda.
Diş fırçası ve macununda ne kullanıyorsunuz derseniz, başından beri dediğim gibi doğal çok doğal olması önemliydi benim için. Jack’n Jill ‘i güvenle tavsiye edebilirim. Nereden bulabiliriz derseniz www.dogalbebegim.com doğru bir adrestir derim.
Keyifle, gülen yüzlerle kalın…
Sevgilerimle…