Çocuklarda Peynir Tüketiminin Önemi

Geçtiğimiz günlerde Ekici Peynir Lansmanında Beslenme Uzmanı Selahattin Dönmez’in “Çocuklarda Peynir Tüketiminin Önemi” konuşmasını dinledik. Bizlerin edindiği ve sizlerle paylaşmaktan keyif aldığı bilgiler ise şu şekilde:

IMG_8934

İlk peynirin kimin keşfettiği bilinmese de 5000 yıl önce peynirin hayatımıza girdiği tahmin ediliyor ve günümüzde dünyada yaklaşık 2000 çeşit peynir bulunmakta. Hani sofralarımızın ve kahvaltılarımızın olmazsa olmazıdır ya peynir ve süt ürünleri, birlikte önemine bir bakalım;

IMG_8933

Süt grubunda yer alan besinler süt, yoğurt ve peynirdir. Bu gruptaki besinler protein, kalsiyum, B2 vitamini ve B 12 vitamini başta olmak üzere birçok besin öğesinin önemli kaynağıdır. Süt grubu besinlerde bulunan kalsiyum diğer besin kaynaklarına göre vücut tarafından daha iyi kullanılır. Süt grubu içindeki kaliteli protein çocuklarda büyüme döneminde, yetişkinlikte ise doku onarımını sağlaması için önemlidir. Süt çok değerli A vitamini kaynağı olup çocuklarınıza tam yağlı türlerini seçiniz. Yaşam boyu süt ve ürünlerini önerilen miktarda hem sağlığınızı korumak hem de dinç bir hayatın devamlılığı için mutlaka tüketiniz.

Süt Grubundan Yaş Gruplarına Göre En Sağlıklı Uygun Miktarlar:

  • 1-3 Yaş Grubu           4 Porsiyon
  • 4-6 Yaş Grubu           3-4 Porsiyon
  • 7-9 Yaş Grubu           3 Porsiyon
  • 10-18 Yaş Grubu      4 Porsiyon
  • Yetişkinler                  3 Porsiyon
  • 65 Yaş Üzeri               4 Porsiyon

1 Porsiyona Eş Değer Süt Grubu Besin Miktarları;

  • Süt, yoğurt, kefir        200 mL
  • Ayran                              350 mL
  • Beyaz peynir               60 gram
  • Kaşar peyniri              40 gram
  • Lor, taze çökelek      150 gram
  • Kuru çökelek               50 gram

Peynirler çok ciddi bir protein kaynağıdır. Proteinler ne işe yarar derseniz; Proteinler, hücre yapımı, onarımı ve enfeksiyonlarla mücadelede görev almaktadır.

Peynir, içeriğindeki protein yapısından ve süt yağının serbest yağ asitlerine parçalanmasından dolayı, çocuklar tarafından kolayca sindirilebilir. Peynirde laktoz yok denecek kadar az bulunur ve bu nedenle sütü sindirmekte zorlanan çocuklar için iyi bir protein ve kalsiyum kaynağıdır. Küçük yaşlarda tüketilen peynir, kemik ve diş gelişimi açısından oldukça önemlidir.Peynirlerin kalsiyum ve protein kaynağı olmasını dışında ; iyi bir folik asit kaynağı ve A, B ve D vitaminleri açısından da çok zengindir.

Peynir tüketimini düzenli olarak sağlayabilmek için çocuk menülerini zenginleştirebilirsiniz. Örneğin, yumurta ile peynirli omlet , tost, börek, kaşarlı köfte , peynirli makarna vb. hazırlanabilir. Özellikle peynir sevmeyen ve tüketmeyen bir çocuğunuz varsa bu tip sevimli hileler ile çocuklarınızın peynir tüketmesine yardımcı olabilirsiniz.

IMG_9242

Peyniri direk yediremiyorum diye ne çocuğunuzu zorlayın ne de kendinizi üzün. Farklı tariflerin içerisine peyniri koyarak yedirebilirsiniz diye düşünüyorum. Peyniri direk olarak tüketmiyorsa çocuğunuz, omletleriniz, salatalarınız, makarnalarınız, patatesiniz hatta bazı çorbalarınız bile peynirli olabilir ve o zaman hiç rahatsız olmadan tüketebilirler.

Peynir ve tuz ilişkisine gelecek olursak, Selahattin beyin önerisi şu şekilde; sağlıklı yaşamda peynirden gelen tuz miktarının yeterli olduğunu unutmamanız ve yemeklerinize fazla tuz eklememek, sofralarınıza tuzluğu bulundurmamak ve tuz içeren cips, turşu ve tuzlu kraker gibi yiyecekleri beslenmenizden uzaklaştırmak olacaktır. Peynirde tuz tadını almak hoşunuza gitmiyor ise sıcak suda peynirinizi bekletip daha sonra tüketin. Özellikle ilk 6 ay sadece anne sütü ve sonrasında başlanılan ek gıda serüveninde peyniri suda bekletip sonrasında yedirmeniz (bir yaşına kadar) tavsiye edilir.

Peki “Açıkta satılan peynirleri almak doğru mu?” sorusunu sorduğumuzda Selahattin Beyin verdiği cevap şu şekilde:

“Doğru değil. Gıda Maddeleri Tüzüğü (GMT) ve Türk Standartlar Enstitüsü ilgili maddelerine göre gıda zehirlenmesine neden olan E.Coli adlı mikroorganizmanın yiyeceklerde bulunmamasını belirtmektedir. Yapılan birçok araştırma açıkta satılan peynirlerde halk sağlığını olumsuz etkileyen hastalık etmeni olan mikroorganizmaların ( E. Coli, koliform bakteriler vb. ) varlığına işaret etmektedir. Peynirin yaşayan bir mikroorganizma olduğu düşünüldüğünde çok kısa bir süre içerisinde peynirde bozulmalar meydana gelebilir. Bu nedenle güvenilir marketlerin soğuk zincirlerinde muhafaza edilmiş endüstriyel ölçeklerde standardize işlemlerin kontrollü yapıldığı markalarının ürünlerini satın almak sağlığın korunmasında önceliktir.”

Bir şehir efsanesi daha vardı aklımızı kurcalayan, “Peynir Yerken Pekmez Tüketmeyin” lafı doğru mudur diye sorduk;

“Doğru değil.1-2 yemek kaşığı yiyerek pekmezden alacağınız demir miktarı, 1-2 dilim peynirden alacağınız kalsiyumun emilimini olumsuz etkilememektedir. Sağlıklı kahvaltı öğününüzde peyniri pekmez, bal gibi doğal tatlı kaynakları ile birlikte tüketebilirsiniz.”

Bu kadar çok peynir ve peynirin önemi ile ilgili konuştuktan sonra bir de tarif istedik, çocukların seveceği peynirli sağlıklı bir tarif;)

İşte Beslenme Uzmanı Selahattin Dönmez’in verdiği peynirli ve sağlıklı tarif: Yulaflı Peynir Topları

Yulaflı Peynir Topları (20 adet)

Malzemeler:

4 tepeleme yemek kaşığı rendelenmiş lokum kıvamında beyaz peynir
1 adet yumurta
1 çay bardağı ince kıyılmış taze maydanoz ve dereotu karışımı
1 tatlı kaşığı çörek otu
1/2 su bardağı yulaf kepeği

Yapılışı:

Derin kapta peyniri çatalla ezin.
Üzerine maydanoz – dereotu ve çörek otunu ekleyerek harmanlayın. ( yetişkinler için pul biber ve karabiberi de harmanladığınız karışıma ekleyebilirsiniz)
Son olarak yulaf kepeği ile hamur kıvamına gelinceye kadar karıştırın.
Önceden ısıtılmış fırında, yağlı kâğıt konulmuş tepsiye birer tatlı kaşığı olarak şekil verdiğiniz hamuru 180 derecede pişirin.

Afiyet olsun…

Bu dolu dolu ve keyifli bilgiler ve lokum kıvamında sohbetler için Sevgili Selahattin Dönmez ve Ekici Peynir’e teşekkürlerimizle…

Sevgiyle ve sağlıkla kalın…

IMG_9245

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir