Biz kadınların bazı takıntıları vardır dimi? Mesela ayakkabı. Tutamıyoruz kendimizi söz konusu ayakkabı ise. Ya söz konusu ayakkabı ve aynı zamanda da çocuklarımızsa? Bu takıntı daha farklı bir hal alıyor değil mi? Evet güzel olsun şık olsun tamam da ya sağlığı, ayağa uyumu. Yurtdışında ayakkabı uyum danışmanları var. Bir ayakkabı mağazasına girdiğinizde sizin veya çocuğunuzun ayak boyu, derinliği, eni vb gibi kriterlerini göz önünde bulundurarak ayağınıza en uygun ayakkabı modelini belirliyor sizin için. E hadi kendimizi geçtik ( annelik böyle bir şey, kendinden geçmek çoğu zaman zaten) çocuğumuza giydirdiğimiz ayakkabı uygun mu, nefes alıyor mu, sağlıklı mı, ayak gelişimini nasıl etkileyecek gibi türlü türlü sorular aklımızdan çıkmaz.
Bizim de yazın sandaletleri, kışın da yağmur çizmeleri ile severek ve sıklıkla tercih ettiğimiz bir marka İgor. Geçtiğimiz günlerde Masal Bebek Etkinlik Merkezinde İgor yetkilileri ile bir araya geldik. Hem İgor 2016 koleksiyonunu tanıyacaktık hem de Ayakkabı Uyum Danışmanı Sevgili Başak Hnm sorularımızı yanıtlayacaktı. Kaçmaz bir fırsattı ve soracak o kadar çok soru vardı ki…
Yürümeye başlamadan önce ayakkabı giydirilmeli mi?
Çocuk, tek başına rahatça dışarıda yürüyecek seviyeye gelmeden ayakkabı giydirilmesine gerek yoktur. Özellikle ilk bir kaç yıl evde yalınayak yada çorapla gezmesi uygundur. 2-3 yaşına kadar ev içerisinde çorap yada patik türü doğal gelişimlerini etkilemeyecek türde yalınayak hissi verecek ürünler kullanmalıdırlar.
İlk yürüdüklerinde seçilecek ayakkabı da çocuğun doğal gelişimini engellememelidir. Yumuşacık, esnek, doğal malzemelerden yapılmış ürünler kullanılmalıdır. Ortopedik bir ürüne gerek yoktur. Çocuk, 4-5 yaşına gelene kadar ayağında yetişkinlerindeki gibi bir kavis olmaması çok doğaldır . Endişeye gerek yoktur. Kendi kendine bu kavis gelişecektir. Tabi aşırı bir durum varsa, özellikle bacaklarda bir bozukluk varsa doktora danışılmalıdır.
Çocuklara doğar doğmaz ortopedik ayakkabı giydirilmesine gerek yoktur. Daha öncede bahsettiğimiz gibi yumuşak ve esnek ürünler yeterli olacaktır.
Aileler çocukların ayak sağlığıyla ilgili ne tür yanlışlar yapıyor?
Ailelerin çocuklarına ayakkabı alırken dikkat etmesi gereken noktalar vardır. Çocuklara önünde yeterince büyüme boşluğu kalacak şekilde ayakkabı seçilmelidir. Mümkünse ayak ölçümü yaptırılarak ayakkabı alınmalıdır. Bu ölçüm uzman ekipler tarafından yapılmalıdır. Küçük ayakkabı almak da büyük ayakkabı almak da aynı şekilde zararlıdır.
Ortalama 3 ayda bir ayak ölçümü tekrar yapılmalı ve çocuğun ayakkabıları kontrol edilmelidir. Ayakkabı alırken çocuğun yönlendirmelerine güvenmemek gerekir. Çünkü ayakkabı tam rahat mı bilemediklerinden dolayı yetişkinler yada uzman kişilerin bu kontrolü yapması gerekir.
Çocuklarda sık yaşanan ayak sorunları neler?
Çocuklarda en çok içe basma sorunu yaşanır. 4 yaşına kadar hafif içe basmalar doğaldır. Bu içe basmalar ayaktaki kavisli yapı tam olarak gelişmediğinden kaynaklanır. Aşırı durumlarda yada geçmemesi durumunda doktora gidilmelidir. Bu süreçte doktor yönlendirmesiyle ortopedik ayakkabılar tercih edilebilir.
Özellikle yaz aylarında terlik, sandalet giyiminde çok fazla marketten pazardan tüketim istatistikleri var. Ne kadar doğru? Amiyane tabiri ile 5 TL ye yaz aylarında sanki daha bir önemsenmiyor ayak sağlığı konusunda?
Yaz aylarında ayakkabı seçmek daha szordur. Çünkü yazlık ayakkabılar çocukların ayağını tam sarmaz ve gerektiği gibi desteklemeyebilir. Parmak arası terlik türü ayağı tutmayan ürünler çocuklar için uygun değildir. Ayağı birkaç yerinden tutacak, iyi saracak ve ayarlanabilir sandaletler tercih edilebilir. Yazın mümkün olduğu kadar doğal malzemelerden yapılmış, çocuğun cildine değdiğinde zarar vermeyecek terletmeyecek malzemeler seçilmelidir.
Ayakkabı yaz & kış çorapla mı giyilmeli, çorapsız mı?
Yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da kapalı ayakkabıların çorapla giyilmesini öneriyoruz. Ayakkabının çorapla giyilmesi vurma, sürtünme gibi şikayetleri engellemektedir.
Yanlış ayakkabı seçimi hangi sorunlara neden olur?
Yanlış bir ayakkabı çocuğun ayak gelişimini, kemik kas gelişimin her açıdan bozabilir. Şekil bozuklukları yaratabilir. Büyüklerde olduğu gibi ayaklarda yara olabilir, su toplayabilir, tırmak batması, mantar olabilir. Fakat en büyük sorun çocukların ayaklarının doğal gelişiminin bozulmasıdır.
Ortopedik ayakkabı nedir ve her çocuk için gerekli midir? Biz de ayakkabı alırken bu sorunu yaşadık, tam ortopedik mi yarı ortopedik mi?
Ayağında hiçbir problem olmayan çocuk için gerekli değldir. Ortopedik ayakakbı kişiye özel yapılmış bir üründür. Çocuğun ayağında sorun yoksa gerekli değildir.
Sorularımıza aldığımız cevaplar böyle idi. Aslında ne kadar da doğru sandığımız yanlışlar varmış. Sevgili Başak Hanım ve İgor yetkililerine bu dolu dolu içerik için teşekkürüm büyük.
Ayak sağlığı konusunda güvenilirliği ile kendini kanıtlamış olan İgor koleksiyonuna aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz;)
https://www.instagram.com/igorturkiye/
Sevgilerimle…