Kızım Mavi iki buçuk yaşında ve düzenli bir diş kontrolüne inanan bir aileyiz. Çünkü oluşabilecek bir problemin tedavisinin daha zorlu bir süreç olacağının farkındayız ve bu sebeple sorun yaşamadan kontrole gitmek ve olası sorunların bu sayede önüne geçebilmek çok daha kritiktir bizce. Hele ki konu sağlık ise. Ve hele ki konu ağız diş sağlığı ise. Çünkü süt dişlerinin normal dişlere göre daha çok organik madde içerdiğini ve bu sebeple çürümeye daha yatkın olduğunu biliyoruz. Ve doktorumuzun da söylediği gibi süt dişleri kapladıkları alanı kendilerinin yerine gelecek olan kalıcı diş için korumakta ve kalıcı diş sürerken ona rehberlik yapmaktadır. Ve bununla birlikte sağlıksız süt dişleri çürük, ağrı, çiğneme zorluğu, beslenme bozukluğu ve erken dönemde tedavi edilmediği takdirde, ileride diş çarpıklığı, çene gelişiminde bozukluk ve genel sağlık problemlerine (romatizmadan kalp rahatsızlıklarına kadar) sebep olabilecektir. Dolayısıyla süt dişlerindeki çürükler, “nasıl olsa yerine yenileri gelecek” yanılgısına düşmeden tedavi edilmelidir. Ya da tedavi edilmesine gerek kalmadan bakımı düzenli yapılmalıdır. Biz ikincisini seçenlerdeniz. Bakımı ile kastımız da çok basit aslında düzenli bir diş fırçalama alışkanlığının kazanılmasından ibaret sadece.
Bu alışkanlığının kazanılmasına dair Çocuk Diş Hekimi Sevgili Pedodontist Yard. Doç. Dr. Pınar Karataban ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Ben sordum, Sevgili Pınar Hocam cevapladı. İşte diş fırçalama alışkanlığı ile ilgili edindiğimiz bilgiler:
Çocuklarda diş fırçalamaya ne zaman başlanmalıdır?
Dişler ilk çıktığı andan itibaren başlanmalıdır. İlk temizlik ılık suya batırılmış gazlı bez ile yapılmalı. Sonra diş sayısı arttıkça çocuğunuzun yaşına uygun, yumuşak kıllı, küçük başlı bir diş fırçası ile günde en az iki defa olmak üzere tercihen ana öğünlerden sonra dişleri fırçalamaya başlamalıyız. Diş fırçalamada önemli olan istikrar ve ebeveynin çocuğuna rol model olmasıdır.
Diş fırçası ile ne zaman tanışmalı çocuklarımız?
Çocuğunuzun elleri fırçayı kavrayabildiği andan itibaren diş fırçasıyla tanışmalıdır. Daha sonra etkin fırçalanıp fırçalanmadığına bakılmaksızın fırçayı ağzına sokup hareket ettirmesi yeterlidir. Bu hareket ilk alışkanlığın başlangıcıdır. Çocuk 7-8 yaşına gelinceye kadar etkili bir diş fırçalama yetisi kazanıncaya kadar ebeveyn tarafından yapılmalı. Üzerine çocuk da kendi fırçalamasını yapmalı. Bunun yetisini öğrenebilmeli. Sadece düzenli bir fırçalama da yetmiyor tabi, beslenme de çok önemli. Yoğun tatlı beslenmeden kaçınılmalı. Çünkü yoğun şeker tüketimi diş çürüklerinin ana sebebidir.
Diş macunu seçiminde nelere dikkat edilmeli?
Diş macunu seçerken, öncelikle yaşına uygun bir macun tercih edilmeli ve özellikle tükürme yetisi olana kadar florür içermeyen diş macunu tercih edilmesini öneriyoruz. Çocuğa fırçalama alışkanlığını kazandırmak ve diş fırçalamayı sevdirmek amacıyla diş macunu seçiminde beğeneceği bir aromayı tercih edebilirsiniz.
Diş fırçası seçiminde nelere dikkat edilmeli?
Çocuğunuzun yaşına uygun, yumuşak kıllı, küçük başlı ve çocuğunuzun eliyle kavrayabileceği bir diş fırçası tercih etmeye özen göstermeliyiz.
Diş fırçası ne kadar sıklıkla değiştirilmeli?
Çocuklarımızın diş fırçalarının 3 ayda bir değiştirilmesini öneririz. Çünkü çiğneme vb gibi sebeplerden dolayı çocuklarımızın diş fırçalarında hızlı bir deformasyon söz konusudur.
Çocuğa diş fırçalama alışkanlığı nasıl kazandırılır?
Çocuğunuza diş fırçalama alışkanlığı kazandırmak istiyorsanız rol model olarak sizi örnek alacağını bilmelisiniz. Çocuklar ebeveynlerini ve kendilerinden büyük kardeşlerini dişlerini fırçalarken gördüğünde kendisi de fırçalamak isteyecektir. Çocuğunuz 7-8 yaşına gelinceye kadar, dişlerini fırçaladıktan sonra sizin de tekrar üzerinden geçmeniz, kontrol etmeniz önemlidir. Bunun için şöyle bir yol izleyebilirsiniz. Karşılıklı diş kontrolü yapın, çocuğunuz da sizin dişinizi fırçalayıp kontrol etsin, siz de onunkini, oyun gibi aslında. Bu sayede diş fırçalamayı da bir oyun haline çevirerek diş fırçalamayı ömür boyu sevdirecek bir alışkanlık haline getirmeye çalışabiliriz.
Ne kadar zamanlarla diş hekimlerine kontrole gidilmeli?
İlk diş hekimi ziyaretini 1 yaş civarı öneriyoruz, ve sonrasında problem yoksa 6 ayda bir düzenli kontrole gidilmesini tavsiye ediyoruz. Problem olduğu noktada ise diş hekiminiz sizi daha sık görmek isteyecektir.
Ve şöyle bitiriyor Sevgili Pınar Karataban sözlerini;
“Diş çürükleri çağımızın en yaygın hastalığı olarak kabuk edilmelidir. Ve bu hastalığı önlenmenin yolu ise çok basittir. Dengeli ve dikkatli bir beslenme programı, rutin diş kontrolü ve düzenli diş fırçalama ile diş çürüklerinin önüne geçmek çok kolaydır. Bu kadar basit bir çözümü göz ardı etmemeli ve çocuklarımızın küçük yaşta diş fırçalama alışkanlığı kazanmaları için biz ebeveynler olarak üzerimize düşeni yapmalıyız.”
Çocuk Diş Hekimi Pınar Hanıma teşekkürüm çok büyük ve yazıyı bitirmeden önce ben de deneyimlerimden kısaca bahsetmek istiyorum. Kızımın dişleri yeni çıkmaya başladığı dönemlerde, gece uykusu rutinimizin bir parçasıydı ağzını dişlerini temizlememiz. Yarım çay bardağı ılık suyun içerisine azıcık karbonat koyar, karıştırır ve gazlı bezi parmağıma geçirip, o suyun içerisine hafif hafif batırıp ağzının içini, dişlerini, diş etlerini temizler, masaj yapardım. Kızım yürümeye ve eliyle bir şeyleri kavramaya tutabilmeye başladığı zamanlarda, bir yaş civarı başladık diş fırçalamaya. Diş fırçalama alışkanlığı kazanabilmesi ve diş fırçalamanın eğlenceli bir şey olduğunu düşünüp bunu sevebilmesi ve ömür boyu diş fırçalamanın keyifli olduğunu yaşayabilmesi için oyun gibi yapıyorduk. Bir diş fırçalama şarkısı da eşlik ediyordu seremonimize. Şuan kızım iki buçuk yaşında ve keyifli bir diş fırçalama alışkanlığımız var her sabah ve her gece. Emiyordu o diş fırçasının üzerindeki macunu, yalıyordu, fırçayı ısırıyordu ama yapacak bir şey yoktu çünkü önemli olan dişlerinin sağlığı ve bu alışkanlığı kazanabilmesiydi benim için. Bu sebeple ben de diş fırçalama sürecimize başladığımız ilk günden bu yana Jack and Jill diş macunu ve diş fırçası kullanıyorum kızım için. Tamamen doğal olması sebebiyle içim müthiş rahat. Diş fırçası ve macunu arayışındaysanız güvenle tavsiye edebilirim.
www.dogalbebegim.com dan inceleyebilirsiniz detaylıca.
Sevgiyle, keyifle ve sağlıkla kalın…